Szwajcaria prawnie zakazała gotowania żywych homarów. To pierwszy taki kraj na świecie
Szwajcaria ma stać się pierwszym krajem na świecie, który prawnie zakaże gotowania żywych homarów. Kraj przyznaje, że ten okrutny sposób powoduje u zwierzaków ogromny ból i cierpienie.
Reklama
Ustawa wejdzie w życie w marcu. Szwajcaria będzie pierwszym krajem świata, który zmusi kucharzów do rezygnacji z klasycznej metody gotowania żywcem na rzecz bardziej humanitarnych alternatyw.
W ramach gruntownej przebudowy przepisów dotyczących ochrony zwierząt, restauracje przed wrzuceniem homara do wrzątku, będą musiały upewnić się, że skorupiak jest nieprzytomny i nieświadomy.
Nad podobnymi zmianami zastanawia się również Wielka Brytania.
“Wiemy, że niektóre większe skorupiaki, takie jak homary, nie odczuwają świadomego bólu w taki sposób, jak my. Istnieją jednak pewne dowody na to, że mają system nerwowy, który umożliwia im odczuwanie stresu. Powinniśmy rozważyć ten problem.” – przyznał George Eustic, brytyjski minister ds. rybołówstwa.
Mamy nadzieję, że wkrótce prawo to wprowadzi jeszcze większa ilość państw!
Reklama